Klub za ekspedicionizam i kulturu
 • Jezik

  • hr
 • O projektu “Hrvatska iz zraka”

  Tijekom 7 godina (2007.-2014.g.) član KEK-a, fotograf Davor Rostuhar, dokumentirao je Lijepu našu iz zračne perspektive. Cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati našu domovinu iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova. Misija projekta je podizanje svijesti o nužnosti zaštite kulturne i prirodne baštine, te hrvatskih ljepota i blaga općenito te promicanje ideja o održivom turizmu

  Rezultat projekta kolekcija je dvjestotinjak vrhunskih i dosad neviđenih fotografija, od kojih većina otkriva posve nov pogled na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske, a neke otkrivaju i posve nove vrijednosti i atrakcije. Sve fotografije uvrštene su u raskošnu Fotomonografiju “National Geographic – Hrvatska iz zraka”

  Vrijednost fotografije najbolje je potvrđena činjenicom da su dosad objavljene u čak šest tematskih reportaža u prestižnom svjetskom časopisu National Geographic, te je autorov pristup nagrađen prestižnom uredničkom nagradom američkih urednika National Geographica. Projekt su podržali i Predsjednik Hrvatske g. Josipović, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, UNESCO, Hrvatska turistička zajednica i još više od stotinu drugih institucija.

  Kako bismo na što kvalitetniji način prikazali rezultate izložbe, ekipa KEK-a zajedno sa vanjskim suradnicima, osmislila je putujuću izložbu na solarni pogon koja je u razdoblju od 2014-2016 godine gostovala 25 puta diljem Lijepe naše, te je predstavljala Hrvatsku u Milanu za vrijeme najvećeg svjetskog sajma EXPO. Zahvaljujući MVEP-u i Zakladi Hrvatska kuća, izradili smo manju galerijsku izložbu koja putuje diljem svijeta i promovira ljepote naše zemlje.

  Tijekom školske godine 2015/2016 organizirali smo edukativnu izložbu plakata „Hrvatska iz zraka“ u 160 srednjih škola u 11 županija diljem Srednje i Sjeverozapadne Hrvatske. Autor je u 60  škola izložbu otvorio prigodnim predavanjem. Projekt je dobio preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje, te potporu MZOS-a i Ministarstva kulture (UNESCO). U školskoj godini 2016/2017 planiramo izložbu organizirati u još 100 škola na području Istre, Kvarnera i Dalmacije.

  Izložba “National Geographic – Hrvatska iz zraka” u domu HDLU

  50 najboljih fotografija po izboru autora

  Više o projektu možete vidjeti na službenim stranicama Hrvatske iz zraka Pratite nas i na Facebooku National Geographic – Hrvatska iz zraka

  Bunari Zagore

  davor_rostihar_hrvatska_iz_zraka_sponzori

  Galerijska izložba