Klub za ekspedicionizam i kulturu
 • Jezik

  • hr
 • izlozba hrvatska iz zraka u srednjim skolama, izvaninstitucionalna nastava

  Edukativna izložba plakata “Hrvatska iz zraka”

  Partneri na projektu: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, UNESCO, Allianz, Končar

  Nakon velikog uspjeha putujuće energetski samoodržive izložbe, KEK je pripremio vrhunski edukativni sadržaj u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja mladih u srednjim školama – Izložbu edukativnih plakata “Hrvatska iz zraka”. Za projekt su nam dodijeljena bespovratna sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja u školskoj godini 2015/16 te 2016/17. Projekt također ima preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje.

  Edukativna izložba „Hrvatska iz zraka“ sastavljena je od 30 fotografija hrvatske materijalne i nematerijalne baštine, snimane iz ptičje perspektive. Fotografije su tiskane na plakatima dimenzija 96×64 cm. Prati ih 30 edukativnih tekstova o geografskim, povijesnim, razvojnim i kulturnim značajkama Hrvatske – a svi zajedno slikaju osebujan portret Hrvatske i smještaju je u širi prostorni i vremenski kontekst. Projekt “Hrvatska iz zraka” usko je vezan za viziju na kojoj počiva nacionalna strategija odgoja i obrazovanja, a to je hrvatsko društvo u kojem kvalitetno obrazovanje bitno utječe na život svakog pojedinca, na odnose u društvu i na razvoj gospodarstva. Cilj je da hrvatsko društvo bude demokratsko i tolerantno te da osobnost svakog pojedinca može doći do punog izražaja. Mišljenja smo da poznavanje prirodne i kulturne baštine zemlje u kojoj živimo doprinosi izgradnji osobnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta pojedinca. To je u skladu s načelom da odgoj i obrazovanje trebaju buditi, poticati i razvijati osobni identitet, jer odlika osobnoga identiteta pretpostavlja poštivanje različitosti.  

  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS

  U razdoblju od 2015. godine do danas, izložbu smo postavili u 260 srednjih škola na području 20 hrvatskih županija. Od ukupno 260 škola koje sudjeluju u projektu, odabrali smo 110 u kojima je autor projekta Davor Rostuhar otvorio izložbu edukativnim predavanjem u trajanju od 45 minuta. Kroz predavanje, autor je predstavio svoj rad i rad KEK-a, te kroz primjere svjetske i hrvatske baštine objasnio važnu ulogu lokalnog stanovništva u zaštiti prirodne i kulturne baštine. Također je objasnio ulogu koju originalni, kreativni umjetnički projekti igraju u postizanju tog cilja. Na par predavanja g. Rostuharu se pridružila Rut Carek, glavna tajnica i voditeljica Službe za UNESCO koja je ukratko objasnila ulogu UNESCO-a u Hrvatskoj i svijetu.

  Osmišljavanje projekta edukativne izložbe Hrvatska iz zraka u srednjim školama proizašlo je iz želje da se učenicima ponudi drugačiji pogled na vlastitu zemlju. Prema iskustvima profesora s kojima smo osmišljavali projekt, gradivo koje nije prezentirano na standardan način učenici lakše usvajaju. Učenici radije aktivno sudjeluju u projektima koji su multimedijalni, a ovaj je upravo takav. Tijekom godina profesori svjedoče tome da učenici teme iz hrvatske povijesti, geografije i književnosti procjenjuju dosadnima i nezanimljivima. Provođenjem ovog projekta, odnosno promjenom načina predavanja, povećala se i motivacija učenika za boljim upoznavanjem vlastite zemlje. Korelacija postoji s predmetima geografije, povijesti, likovne umjetnosti, hrvatskoga jezika i biologije. Sadržaj projekta uklopio se u dosadašnju viziju škola koja uključuje inovativnu i na učenike usmjerenu nastavu.

  hrva  

  Kroz projekt smo svakoj od škola koja je sudjelovala u projektu donirali set od 30 predivnih plakata koji, osim što služe kao ukras u školskim hodnicima, stalno stoje na raspolaganju učenicima i posjetiteljima škole da nauče više o prirodnoj i kulturnoj baštini zemlje u kojoj žive.

  Najveći uspjeh ovog projekta povratna je informacija koju dobivamo iz škola u kojima je projekt proveden. Učenici su pokazali interes za boljim poznavanjem ljepota svoje zemlje, a izložene fotografije potiču ih da još uvijek promišljaju onome što su čuli tijekom predavanja. Učenicima je ovim projektom pružena prilika da na drugačiji način nauče nešto novo o svojoj zemlji, ali su istovremeno imali priliku vidjeti rezultat upornosti, marljivog rada i slijeđenja svojih snova te kakvu ulogu umjetnički projekti mogu imati u očuvanju baštine.

  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS
  Srednja škola Čazma
  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS
  Srednja škola Čakovec

  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS
  Obrtnička škola za osobne usluge – Zagreb

  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS
  Gimnazija Josipa Slavenskog – Čakovec

  hrvatska iz zraka, davor rostuhar, izlozba u skolama, potpora MZOS
  Srednja škola Krapina

  Vanjska izložba na solarni pogon “National Geographic – Hrvatska iz zraka”